Star Holidays va invita in Bucovina! Calatorim si descoperim una din cele mai frumoase zone ale tarii, cu peisaje de poveste, traditii si obiceiuri pastrate din batrani, sute de ani de istorie, lacasuri spirituale unice in lume, mancare delicioasa si mai ales, oameni minunati! In plus, participam la Festivalul Pastravului si Plutariei de la Ciocanesti, asa ca gasim Bucovina imbracata in strai de sarbatoare.
Intalnire cu grupul Star Holidays la benzinaria Mol / Timpuri Noi la ora 06.15
Calatorim pe traseul
Primul popas este la Manastirea Neamt. Situată în inima unui peisaj de o frumusețe rară, Mânăstirea se impune nu doar prin vechimea sa, ci și prin spiritualitatea profundă pe care o respiră fiecare piatră a sa. Considerată a fi cel mai vechi așezământ monahal din Moldova, istoria sa începe în vremuri îndepărtate, când domnitorul Moldovei, Petru I Mușat, decide să ridice pe aceste meleaguri un lăcaș de cult din piatră, pe fundația unei biserici din lemn construite de monahi devotați, cu un secol în urmă. Această biserică din piatră, martoră a multor evenimente istorice, nu mai există astăzi, dar amintirea sa continuă să inspire și să fie prețuită.Biserica actuală, un monument de arhitectură impresionant, a fost ctitorită sub domnia lui Ștefan cel Mare la sfârșitul secolului al XV-lea, purtând hramul Înălțării Domnului. Această ctitorie se distinge prin măreția și eleganța sa, fiind înzestrată cu două biserici, două paraclise, un turn clopotniță impunător, sala mormintelor, și un muzeu bogat în opere de artă bisericească.
Casa memorială ”Mihail Sadoveanu” din comuna Vânători-Neamţ, se află pe Dealul Vovidenia, în imediata vecinătate cu Schitul Vovidenia. Clădirea (ridicată în 1937) este construită în timpul şi la iniţiativa Mitropolitului Visarion Puiu al Bucovinei (1899 – 1964) cu destinaţia de palat arhieresc. Dealtfel, mitropolitul a locuit în ea doar câţiva ani, după plecarea sa în exil (1944), casa rămânând în administrarea Mănăstirii Neamţ, devenind ulterior casă de oaspeţi, pusă la dispoziția scriitorului Mihail Sadoveanu în 1944 și cedată spre folosință pe viață, în 1949. Scriitorul a locuit în clădirea actualului muzeu în perioada 1944 – 1961, fiind reședința sa de vară, ultima sa vizită la casa din Vânători fiind în vara anului 1961.
Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină “Dragoş Vodă”, a fost înfiinţată în 1968. Primele trei exemplare (Rarău, Roxana şi Raluca) au fost aduse din Polonia în 1970, iar în 1974 s-au născut un mascul şi o femelă, care au fost “botezaţi” Roco şi Rosina.
În momentul de faţă rezervaţia reprezintă unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din judeţul Neamţ, fiind totodată una dintre cele mai mari şi mai reprezentative din Europa.În grădina zoologică poate fi văzut zimbrul (animalul totem al Moldovei, acum pe cale de dispariție), caprioare, cerbi, ursul carpatin precum și alte specii ce trăiesc pe suprafața țării noastre.
Cazare si cina la Hotel Aldi, Gura Humorului.
Mic dejun. Plecam spre Manastirea Voronet, cea mai reuşită operă a stilului arhitectural moldovenesc, monument istoric şi de arhitectură. Mănăstirea a fost ridicată în numai 3 luni şi 3 săptămâni, între 26 mai 1488 şi 14 septembrie a aceluiaşi an. Potrivit legendei consemnată de cronicarul Ion Neculce, mănăstirea fusese promisă de Ştefan cel Mare în 1476, duhovnicului său vieţuitor pe aceste locuri, Daniil Sihastru, şi ridicată după câştigarea bătăliei de la Valea Albă – Războieni, împotriva turcilor.
Pictura exterioară şi pridvorul se adaugă în 1547 de către mitropolitul Grigore Roşca, construcţia devenind o „perlă a Moldovei”, cea mai frumoasă dintre toate mănăstirile româneşti pictate.
Clădirea a funcţionat ca mănăstire de călugări din 1476 şi până în 1785, când Imperiul Habsburgic a desfiinţat mănăstirile din Bucovina. Din 1991 funcţionează ca mănăstire de maici. Din anul 2004 este inclusă în Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava, precum şi în Patrimoniul mondial UNESCO.
Ne indreptam spre frumosul sat muzeu Ciocanesti. Această localitate este unică în ţara noastră, aproape fiecare casă de aici asemănându-se cu ouăle încondeiate specifice zonei, fiind ornată la exterior cu diferite motive populare tradiţionale româneşti. In aceasta perioada se desfasoara Festivalul Plutaritului si al Pastravului, asa ca ne bucuram alaturi de localnici si de alti turisti de momentele pregatite special pentru aceasta sarbatoare de organizatori
( plimbari cu pluta/ concursuri de pescuit/ concursuri culinare/momente artistice etc ).
La intoarcere, scurta oprire in Campulung Moldovenesc pentru plimbari individuale si eventuale cumparaturi.
Cazare si cina festiva cu muzica- formatie , dans si voie buna la hotelul nostru.
Mic dejun. Astazi vizitam Manastirea Putna– unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice romanești, supranumita „Ierusalimul Neamului Romanesc” de catre Mihai Eminescu. Manastirea este cea mai importanta ctitorie a lui Ştefan cel Mare si a fost concepută pentru a servi ca necropolă domnească pentru marele voievod şi familia sa. Aici sunt înmormântaţi Marele Voievod, Maria Voichiţa – ultima soţie a domintorului, Maria de Mangop – a doua soţie a domintorului, Bogdan cel Orb – fiul domintorului şi alţi urmaşi ai săi până la Petru Rareş. Turnul Tezaurului este singura clădire a mănăstirii care a rămas neschimbată încă din timpul domniei lui Ştefan cel Mare. Aici erau ascunse în urmă cu cinci veacuri obiectele valoroase ale mănăstirii. În interiorul Mănăstirii Putna se mai află Turnul Clopotniţei şi Turnul lui Eminescu, nume date clădirii în care, în anul 1871, cel mai mare poet român a înnoptat mai multe nopţi.
Poposim la Manastirea Sucevita– este ctitoria familiilor Movilestilor, mari boieri, carturari si domnitori ai Moldovei si tarii Romanesti in sec. XVI-XVII. Construita in stilul arhitecturii moldovenesti, Manastirea Sucevita este o imbinare de elemente de arta bizantina si gotica, la care se adauga elemente de arhitectura ale vechilor biserici de lemn din Moldova. Edificiul de mari proportii pastreaza planul si stilul statornicit in epoca lui Stefan cel Mare, cu pridvorul inchis. Nota aparte fac celelalte doua mici pridvoare deschise plasate mai tarziu pe laturile de sud si de nord, care sunt muntenesti. Pictura manastirii Sucevita este “Testamentul artei clasice moldovenesti”, dupa spusele cercetatorului francez, Paul Henry.
In continuare, vizitam Manastirea Moldovita– una din vechile asezari calugaresti, cu un important şi glorios trecut istoric, strajuitoare de veacuri la hotarul Moldovei de nord, situata in comuna Vatra Moldovitei la o distanta de circa 15 km de comuna Vama. Biserica pictata a manastirii este inscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Originea acestei manastiri ramane invaluită in negura vremii, traditia aminteste de existenţa ei incă din timpul voievozilor Musatini, care au ocrotit-o.
Cazare si cina la acelasi hotel.
Mic dejun. Dupa micul dejun ne luam La Revedere de la minunatele noastre gazde si pornim spre casa. In drumul nostru, poposim la Muzeului Satului Vrâncean, un loc reprezentativ pentru viaţa, tradiţiile şi obiceiurile din Vrancea. Amplasată în cadrul natural al pădurii Petrești, secția în aer liber a Muzeului Vrancei cuprinde 73 de construcții autentice grupate în 32 de complexe cu peste 6.000 de obiecte diferite. Muzeul este structurat pe două mari sectoare: al instalațiilor tehnice țărănești și al gospodăriilor și construcțiilor de interes public.
Ajungem in Bucuresti si Oltenita in cursul serii, in functie de trafic.
Rezerva