Star Holidays va invita intr-o calatorie inedita in inima Maramuresului…Descoperim aceasta zona frumoasa a tarii noastre, savuram delicii culinare cum numai in Maramu’ gasim, dar mai ales….participam alaturi de turisti la obieciurile si traditiile de nunta care ne vor fi prezentate si puse in practica cu minutiozitate de gazdele noastre, dar si cu participarea unor persoane din comunitatea locala . Cum este si normal, nunta se lasa cu petrecere, asa ca „Hai cu noi amu la nunta in Maramu!”
!Atentie, atat mirele si mireasa, cat si nasii, vor fi alesi din randul turistilor. Ne dorim sa cunoastem si sa experimentam cum se desfasoara o nunta in Maramures, insa nunta nu va fi legala!
Imbarcare din Oltenita la ora 05:00 la Turnul de Apa.
Intalnire la ora 06:10 la Statia de Metrou Timpuri Noi. Dupa imbarcarea in autocarul StarHolidays plecam pe traseul:
Dus : Bucuresti – Brasov – Targu Mures – Bistrita – Vadu Izei – 560 KM
Intoarcere: Vadu Izei – Baia Mare – Dej – Turda – Ramnicu Valcea – Bucuresti ~660 km
Programul circuitului:
Calatorim catre Maramures pe traseul de mai sus. In drumul nostru, poposim la Muzeul Memorial George Coșbuc– parte din Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, organizat în casa natală a poetului. Clădirea a fost construită în anul 1840 de tatăl poetului, în localitatea Coșbuc. Primele trei încăperi recompun atmosfera copilăriei lui George Cosbuc prin obiectele provenite din inventarul familiei: mobilier, cărți, tablouri, obiecte decorative. În camera de zi se află expoziția documentară, iar o parte din biblioteca poetului și câteva obiecte personale sunt adăpostite în fostul birou parohial.
Ajunsi in Vadu Izei, vom fi intampinati de gazdele noastre in mod traditional, cu gogosi si bineinteles…..horinca
Cazare si cina la Pensiunea Teleptean In Deal la Ancuta – Vadu Izei.
Mic dejun. Astazi patrundem in inima satului traditional la Muzeul Satului Maramuresean. Muzeul a fost conceput ca un sat specific zonal, care în decursul timpului a evoluat de la așezare de tip răsfirat și risipit la satul de tip adunat. Casele și gospodăriile s-au grupat pe principalele subzone ale Maramureșului istoric. În ansamblul său muzeul se constituie ca o rezervație de peste 30 de monumente de arhitectură țărănească.
Ne indreptam apoi catre Borsa de unde urcam cu telescaunul pana in varful partiei apoi coboram pana la Cascada Cailor, prin padure, intr-un peisaj de basm, mangaiati de aerul curat al zonei. Traseul, chiar daca nu este unul foarte ușor, este totusi accesibil, iar efortul depus este rasplatit de privelistea spectaculoasa a celei mai mari caderi de apa din Romania. Cei care nu pot merge la cascada, pot ramane la cota ( unde se ajunge cu telescaunul ) sau pot ramane si se pot bucura de aer curat si plimbare in statiunea Borsa.
Pe drumul de intoarcere, poposim si la Manastirea Barsana- un lacas de cult cu hramul celor 12 Apostoli, apartinand de Episcopia Ortodoxa a Maramuresului și Satmarului. Lacasul este incarcat de smerenie și rugaciune, dar si un monument de arta populara, tipica Maramuresului, un echilibru intre credinta si arta. Bisericile de lemn tipice maramuresene completează tabloul acestui loc de liniste si rugaciune.
Cina maramureseana- in cadrul cinei, ne vor fi prezentate costumele populare purtate de mire si mireasa.
Cazare la aceeasi pensiune.
Mic dejun. Ne indreptam spre SAPANTA unde vizitam Cimitirul Vesel. Cimitirul constituie opera de o viață a renumitului sculptor, pictor și poet popular Ion Stan Pătraș, continuată de ucenicii săi. Specificul acestui cimitir constă în monumentele lui neobișnuite în alte cimitire. Acestea sunt cruci sculptate în lemn de stejar, pictate și versificate prin încrustare. Toate crucile sunt vopsite într-o anumită culoare albastră. Facem si un scurt popas in centrul orasului Sighetul Marmatiei unde face cateva poze de grup „unde se agata harta in cui”.
Ne intoarcem la pensiune si ne pregatim pentru nunta. Mirele si mireasa vor fi imbracati de gazde cu tinute traditionale maramuresene.
!!!Nuntasii vor purta cel putin o piesa din portul popular romanesc ( de exemplu ie ), nu neaparat din zona Maramuresului!!!
In jurul orei 14.00,nunta poate incepe. Vom fi primiti cu placinte, horinca si afinata.
Incepem cu „cusutul steagului”, fara de care nu se poate incepe nunta, intrarea mirilor si a nasilor, urarile invitatilor pentru miri ( fiecare invitat serveste o gura de horinca si face o urare mirilor ), strigatul la mireasa, oficierea starii civile, mersul la biserica pe jos impreuna cu alaiul si muzica, cununia religioasa. Intorsi la pensiune, participam la o petrecere de zile mari cu cina, muzica, dans si voie buna….plus alte traditii: strigatul la miri si aruncatul graului, dansul mirilor, jocul miresei, imbaltuitul miresei si altele…
Cazare la aceeasi pensiune.
Dupa servirea micului dejun, cu speranta ca nu vom fi mahmuri :), ne imbarcam in autocar si ne luam la revedere de la gazdele noastre din Maramures. Calatorim catre Baia Mare prin Pasul Gutai. Continuam apoi catre Bucuresti.
Sosirea in Bucuresti si Oltenita in cursul serii, in functie de conditiile meteo si de trafic.
Rezerva