Imbarcare din Oltenita la ora 05:00 la Turnul de Apa.
Intalnire la ora 06:00 la Statia de Metrou Timpuri Noi. Dupa imbarcarea in autocarul StarHolidays plecam pe traseul:
Dus : Bucuresti – Brasov – Targu Mures – Bistrita – Vadu Izei – 560 KM
Intoarcere: Vadu Izei – Baia Mare – Dej – Turda – Ramnicu Valcea – Bucuresti ~660 km
Programul circuitului:
Calatorim catre Maramures pe traseul de mai sus.
Cazare si cina la Pensiunea Teleptean In Deal la Ancuta – Vadu Izei.
Mic dejun. Ramanem in cadrul pensiunii unde participam la TAIATUL PORCULUI si servim friptura la gratar, soric, paine calda de vatra, udate din belsug cu vin fiert si horinca. Dupa pranz, ne indreptam spre SAPANTA unde vizitam Cimitirul Vesel. Cimitirul constituie opera de o viață a renumitului sculptor, pictor și poet popular Ion Stan Pătraș, continuată de ucenicii săi. Specificul acestui cimitir constă în monumentele lui neobișnuite în alte cimitire. Acestea sunt cruci sculptate în lemn de stejar, pictate și versificate prin încrustare. Toate crucile sunt vopsite într-o anumită culoare albastră.
Facem si un scurt popas in centrul orasului Sighetul Marmatiei unde face cateva poze de grup „unde se agata harta in cui”. Dupa amiaza ajungem inapoi la pensiune si ne pregatim pentru o seara traditionala maramureseana. Cina si petrecere, artificii, bucate traditionale si horinca de Maramu. Cei ce doresc, se pot imbraca in portul traditional maramuresean, pentru fotografii.
Cazare Pensiunea Teleptean In Deal la Ancuta – Vadu Izei
Mic dejun. Astazi facem o incursiune in inima Maramuresului, ii vizitam unele dintre cele mai reprezentative obiective turistice, ne bucuram de peisajele sale idilice, descoperim traditii, obiceiuri, ascultam povestea fascinanta a doamnei Maria la Muzeul Tarancii Maramuresene si lista continua….
Poposim la Manastirea Barsana– un lacas de cult cu hramul celor 12 Apostoli, apartinand de Episcopia Ortodoxa a Maramuresului și Satmarului. Lacasul este incarcat de smerenie și rugaciune, dar si un monument de arta populara, tipica Maramuresului, un echilibru intre credinta si arta. Bisericile de lemn tipice maramuresene completează tabloul acestui loc de liniste si rugaciune. Vizitam si Biserica „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” din Poienile Izei, cea mai veche din grupul bisericilor de lemn din judeţul Maramures incluse în Patrimoniul Mondial- ea datează din 1604.
Facem o scurta vizita si la Muzeul Tarancii Romane din Dragomiresti pentru a asculta povești, mituri și legende locale maramureșene de la Doamna Maria- cel mai bun povestitor. Muzeul funcţionează într-o fostă gospodărie ţărănească şi s-a înfiinţat din dorinţa de a aduce un omagiu femeii pentru rolul important pe care l-a avut şi îl are în dezvoltarea vieţii umane. Aici sunt expuse elemente decorative şi de îmbrăcăminte, obiecte specifice obţinerii ţesăturii din cânepă, in şi lână precum şi alte obiecte casnice şi unelte tradiţionale.
Cea mai veche moara pe apa aflata in functiune pe Valea Izei, se afla la Sacel. Moara lui Danila Mecles a fost construita in anul 1850, de evrei. Un numar de 16 evrei au tinut-o in proprietate pana cand bunicul lui Danila, sluga lor pe vremuri, a cumparat-o. Au fost multi doritori, insa evreii au vandut-o doar lui pentru ca au fost multumiti de munca prestata si de corectitudinea slugii lor. Trei generatii de morari s-au perindat, fiecare dintre ei pastrand aceasta traditie pe care au mostenit-o. “Nu dorm linistit daca nu aud zgomotul apei”- spune morarul Danila.
Aici vom putea vedea nu numai moara, dar si vâltoarea pe apă pentru vâlturarea covoarelor și a cergilor, războiul de țesut pentru confecționarea covoarelor de lână, a preșururilor, mașina de prelucrat lână, popular numita „ darac “ si scălmănătorul de lână din anul 1930 ( adus din Germania ) pus în funcțiune cu puterea apei.
Ne intoarcem la pensiunea noastra pentru cina si …de ce nu….cativa pasi de dans.
Dupa servirea micului dejun ne imbarcam in autocar si ne luam la revedere de la gazdele noastre din Maramures. Calatorim catre Baia Mare prin Pasul Gutai. Continuam apoi catre Bucuresti.
Sosirea in Bucuresti si Oltenita in cursul serii, in functie de conditiile meteo si de trafic.
Programul acţiunii poate fi modificat de catre conducatorul de grup în funcţie de anumite situaţii speciale
RezervaPentru moment nu exista o harta de afisat.