Intalnire cu grupul Star Holidays la benzinaria Mol ( langa statia de metrou Timpuri Noi ) la ora 06.00
Va invitam intr-o frumoasa calatorie spirituala, pe urmele marelui Parinte Arsenie Papacioc, la Manastirea Sfanta Maria din Techirghiol si Manastirea Dervent
Manastirea Sf Maria Techirghiol
Începuturile așezământului Sf. Maria sunt în strânsă legătură cu lacul sărat si nămolul tămăduitor care fac din Techirghiol o stațiune balneară vestită. În anul 1928, primul patriarh al României, Miron Cristea, cumpăra în această stațiune o vilă cu 16 camere, înființând un sanatoriu pentru clerul din întreaga țară. Așezământul a purtat mai multe denumiri de-a lungul timpului, fiind sanatoriu și schit (iar mai apoi mănăstire) . Astfel, în 1941 se vorbea despre „Sanatoriul Preoțesc Miron Cristea”, apoi „Schitul Sfântul Pantelimon” iar mai târziu, în 1951, „Schitul Sf. Maria”. Această dublă menire a așezământului a fost folosită cu înțelepciune de către patriarhul Justinian, care s-a luptat din răsputeri să păstreze locașul în patrimoniul Bisericii în timp ce autoritățile regimului comunist încercau confiscarea lui. În această situație, în anul 1951, Patriarhul Justinian a adus aici de la Stâna Regală a Castelului Peleș de la Sinaia o bisericuță de lemn, anunțând oficial înființarea unui schit de maici.
Din anul 1976, numele mănăstirii Sf. Maria din Techirghiol este, fără îndoială, nedespărțit de cel al părintelui Arsenie Papacioc – duhovnicul care a dăruit acestei mănăstiri renumele și vibrația duhovnicească deosebită, omul care și-a împletit impresionantul său destin cu cel al mănăstirii din acel an până la sfârșitul vieții (2011). Aproape un secol de viață, cu 11 ani de pătimire în închisorile a două dictaturi, cu experiența pustiei și peste 60 de ani de îndrumare duhovnicească în vremuri zbuciumate, toate acestea au atras la Techirghiol mii și mii de oameni. Chilia unde s-a nevoit, devenită astăzi muzeu și mormântul, aflate în incinta mănăstirii, sunt și acum, după trecerea părintelui Arsenie Papacioc la cele veșnice, un loc de întâlnire tainică cu cel care a iubit prea mult pentru a lăsa moartea să-l despartă de cei pe care i-a iubit.
Poposim in Golful Capul turcului pentru a admira spectacolul lebedelor.
Bisericuţa datează de la inceputul secolului XIX, fiind construită din chirpici şi acoperită cu stuf. În anul 1926 sătenii au reconstruit această bisericuţă din cărămidă pe piatra din temelie a vechii biserici. La piciorul Sfintei Mese s-au gasit pomelnice cu numele ctitorilor, aceştia fiind de origine bulgară.Vechimea acestei biserici se poate observa şi din găsirea a celor patru icoane vechi pictate pe lemn şi a unui veşmânt preoţesc de aproximativ 100 de ani.
Între anii 2004-2005 au încercat câteva măicuţe să rămână pe aceste meleaguri, dar condiţiile fiind foarte vitrege în această pustietate a Dobrogei, au plecat spre alte mănăstiri.
Maica Domnului prin a Sa lucrare a rânduit să aducă o maică retrasă la mănăstire „nu la răsăritul vieţii, ci la apus” de pe meleagurile Muscelului şi să rămână aici de la 1 octombrie 2005 până în prezent – Maica Filareta.
Mănăstirea Dervent se află la aproximativ 20 de kilometri de frontiera cu Bulgaria, în județul Constanța. Aici se află o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, păstrată în partea stângă a pronaosului, în biserica centrală. Icoana este înălțată pe o strană, credincioșii având obiceiul să treacă pe sub aceasta spre a lua binecuvântare.Mănăstirea Dervent se află la aproximativ 20 de kilometri de frontiera cu Bulgaria, în județul Constanța. Aici se află o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, păstrată în partea stângă a pronaosului, în biserica centrală. Icoana este înălțată pe o strană, credincioșii având obiceiul să treacă pe sub aceasta spre a lua binecuvântare.
Plecam spre casa, ajungem in cursul serii.
Pentru moment nu exista o harta de afisat.